Hoe Microsoft met Kinect Fusion de toekomst laat zien (Best of CES 2012)

Kinect Sensor is een revolutie is in de Game world. Waarom? Omdat toen Nintendo met de Wii kwam, Microsoft niet met een betere of andere controler kwam, maar met een echte revolutie: JIJ bent de controller. Een mooi staaltje van Out of the Box denken en innoveren. Maar Microsoft gaat verder.

Natuurlijk is er de Kinect Sensor for Windows  en heeft Microsoft de Kinect Hacks omarmt (na een initiele ‘dat mag niet reactie’). Maar het echte revolutionaire werk wordt gedaan bij Microsoft Research in Cambridge (UK).

Op CES 2012 in Las Vegas  had ik een gesprek met Steve Hodges van Microsoft Research die het Kinect Fusion project liet zien. Daar waar de hele wereld bezig is om nieuwe applicaties te ontwikkelen vanuit de beweging draait Microsoft Research het precies om. De Kinect wordt gebruikt om de huiskamer in beeld te brengen als een 3D omgeving. Dit levert volledig nieuwe mogelijkheden op. Steve noemde bijvoorbeeld de mogelijkheid om achter de bank te duiken als je beschoten wordt in een game. In onderstaand filmpje legt Steve uit hoe Kinect Fusion werkt.

[youtube=http://www.youtube.com/v/a8ifRrPe8cA]

Het was een bijzonder inspirerend gesprek, niet alleen vanwege de geweldige software die hij liet zien, maar ook omdat toevallig ook uitvinder Dean Kamen bij het gesprek aanwezig was. Tussen Steve en Dean onstond een discussie over hoe bepaalde problemen over interferentie in het Kinect Fusion onderzoek zouden kunnen worden opgelost; prachtig om te zien.

Wat niet op de video staat, maar wat Steve wel vertelde, is dat ze met Kinect Fusion een object hebben gescand. Het ging om een torso die ze gebruiken voor medisch onderwijs. Deze hebben ze vervolgens bij het Nederlandse bedrijf Shapeways in 3D laten printen!

Het is duidelijk dat Kinect Fusion nog in de onderzoeksfase zit. We zullen helaas nog enige tijd moeten wachten voordat Kinect Fusion voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Best of CES 2012

Ieder jaar ben ik aanwezig bij CES in Las Vegas. Ik maak daar video opnames van de meest interessante, opvallende of anderzins opmerkelijke nieuwe producten of diensten. Ook in Januari 2013 ga ik weer naar CES voor de jaarlijkse portie innovatie.

Tagged , , , , , ,