Meer opslag voor je iPad met Kingston Wi-Drive (5W Review)

Als je een iPad koopt is een van de eerste keuzes die je moet maken hoeveel geheugen opslag je wilt hebben. De kleinste hoeveelheid is 16gb, in de regel betaal je voor iedere verdubbeling (16 – 32 Gb  of 32-64) ongeveer € 100 meer.  Het is van belang om daar over na te denken, want uitbreidbaar is het geheugen niet. Maar er is nu wel een andere oplossing in de vorm van de Kingston Wi-drive.

Wat is de Wi-drive en welke probleem lost het op?

De Wi-drive is wireless portable storage. In goed Nederlands: een SSD (Solid State Drive) die via WiFi  (802.11 g/n) gekoppeld kan worden aan je iPad, iPhone, Android apparaat en Kindle Fire.

Zoals al gezegd, de Apple iPad is qua geheugen niet uitbreidbaar. De keuze die je hebt gemaakt toen je hem kocht is definitief. Ga je langere tijd weg, heb je weinig ruimte meer op te iPad en wil je toch een grote verzameling films of muziek meenemen dan kan je kiezen om op een Wi-drive een verzameling films of muziek mee te nemen.

Bijvoorbeeld op de 16 Gb Wi-drive. Nu lijkt 16gb veel maar dat valt in de praktijk reuze tegen. Als je uitgaat van een seizoen Big Bang theorie met 20 afleveringen op Divx formaat  en 200 mb per aflevering is dat al snel 4 gb.

Een beetje leuke verzameling films of series vraagt al snel een behoorlijke heoveelheid geheugen. Gelukkig zijn er ook grote Wi-drives van  32 of 64 Gb.

Het principe is erg eenvoudig: je slaat de foto’s, films of muziek op de Wi-drive op gebruik makend van USB vanaf Windows (XP, Vista, W7) , Mac (10,5x+) of Linux (2.6x+).

Op de iPad (of ander device) download je de Wi-drive app.  Je stelt een WEP/WPA beveiliging in anders kunnen ook anderen die in de buurt zijn die de Wi-drive app hebben gedownload bij jouw content. Er kunnen 3 personen tegelijkertijd de Wi-drive benaderen.

Je kunt nu via de Wi-drive app je videos of andere content benaderen.

Wat is goed?

Dit zijn de sterke punten van de Wi-drive:

 • De Wi drive is eenvoudig te gebruiken, er zijn weinig stappen te doorlopen;
 • Naast de iPad en Iphone worden ook Android Devices (vanaf 2.2 en hoger) en Kindle Fire ondersteund;
 • De batterij houdt het volgens de leverancier tot 4 uur uit.

Wat kan beter?

Er zijn niet zo erg veel nadelen aan. Toch een paar punten:

 • De Wi-Fi verbinding wordt gebruikt om te streamen, het zou technisch mogelijk moeten zijn om te gelijkertijd online te zijn (Bridged Network Connection) maar ondanks meerdere pogingen is het niet gelukt;
 • De Wi-drive wordt warm bij gebruik en opladen;
 • De Wi-drive is redelijk groot (ongeveer de maat van een smartphone).

Een ander probleem ligt niet aan de Wi-drive maar aan de iPad. De Wi-drive ondersteunt alle formaten maar iPad kan standaard slecht enkele formaten afspelen. Let wel op dat je formaten van de videos ondersteund worden door de (standaard) player van je iPad ( alleen mp4, .mpv, and .mov file formats met H.264 video op Main Profile level 3.1 en AAC-LC audio tot 160 Kbps/48kHz).Voor andere formaten moet je aparte apps downloaden bijvoorbeeld Playable. Vanuit deze app is de Wi-drive via het IP adres (192.168.200.254) te benaderen.

Wat is het oordeel?

Als je behoefte hebt aan extra opslag capaciteit, eventueel voor meerdere devices / merken, en / of wil je met meerdere mensen content benaderen dan is de Wi-drive een goede oplossing. Wat jammer is, is dat het tegelijk online zijn en videos bekijken moeilijk in te stellen is (de vraag staat nog uit bij Support van Kingston). Want we kijken niet alleen maar naar een video maar zitten daarnaast natuurlijk ook nog op allerlei sociale netwerk sites. De prijzen voor de drives zijn aan de pittige kant.

Wat voor winkel verkoopt de Wi-drive?

Kijk bij Bol.com (32gb, € 92,99), Amazon.com (16Gb, $49,95) en andere winkels.

Richtprijzen: Voor de 16Gb Wi-drive ben je ongeveer € 50 kwijt, de 32 Gb ongeveer € 90, de 64Gb ongeveer €120

Wat is een 5W review?

Een 5W Review beantwoordt de vijf ‘Wat’ vragen die voor iedereen belangrijk zijn:

 1. Wat is het en wat lost het op?
 2. Wat is goed?
 3. Wat kan beter?
 4. Wat is het oordeel?
 5. Wat voor winkel verkoopt hem?

5W reviews zijn kritisch, realistisch en objectief, echter zullen nooit een product afbranden.

Commentaar, op- en aanmerkingen is van harte welkom.

Dit is het eerste 5W review. Binnenkort volgen meer reviews.

One thought on “Meer opslag voor je iPad met Kingston Wi-Drive (5W Review)

 1. [...] See the original post here: Meer opslag voor je iPad met Kingston Wi-Drive (5W Review … [...]