Op zoek naar mijn Solemate (5W Review)

logo 5wr 100x100

Soms is het heel eenvoudig en is een speaker gewoon een speaker. Niets meer en niets minder. Geen toeters en bellen maar gewoon woofers en tweeters. De Jabra Solemate  is een solide speaker voor jouw tablet, smartphone en ieder ander device met een bluetooth verbinding of mini jack aansluiting.

Wat is het?

Zoals al gezegd, de Jabra Solemate (let op de woordspeling) is een standalone en draagbare speaker. De naam is  gekozen omdat aan de onderkant er een kunststof ’zool’ zit, lijkend op de zool van bijvoorbeeld een sportschoen. Deze zool kan er af, en vervangen worden door een zooltje van een andere contrasterende kleur. Ook zorgt de zool voor betere grip en kan de speaker niet de tafel af dansen. Niet dat dat trouwens wel lukt als de zool er niet opzit, daarvoor heb je toch meer vermogen ( lees trillingen) nodig.

Je kunt de Solemate op drie manieren aansluiten:

  1. Pairen via Bluetooth;
  2. Aansluiten via mini jack;
  3. Aansluiten op de USB poort van je PC.

In het geval van de USB wordt de Speaker ook opgeladen. Als extra heeft de Solemate, ook de mogelijkheid binnenkomende telefoongesprekken over de speaker te voeren. Er kan geen nummer gekozen worden, wel kunnen binnenkomende gesprekken worden aangenomen via de speaker en het laatst binnen gekomen gesprek terugbellen.

Wat is goed?

Wat ik van jabra gewend ben:  het is gewoon een stevig product. Je hebt niet het gevoel dat je  een of ander plastic prul in handen hebt. Het geluid wat er uit komt is wat mij betreft goed te noemen, al hoewel ik moet zeggen dat ik geen specialist ben op dit gebied. Ik heb een aantal nummers van Top 10 Songs to test your speakers gebruikt om te luisteren hoe het klonk maar ik moet zeggen dat er prima geluid uitkomt.

Het wordt geleverd met een oplader, usb kabel, zakje om in mee te nemen en ee heel kortte handleiding. Aan de onderkant zit een kabeltje verwerkt in de zool zodat je de speaker ook bekabeld aan je smartphone kunt hangen. Maar draadloos is natuurlijk mooier. Daarnaast wordt er een oplader en USB kabel geleverd waardoor de speaker ook

 

Wat kan beter?

Eigenlijk zijn er niet zo veel dingen te noemen die beter zouden kunnen. De standby tijd is prima te noemen.  De witte versie wordt wel wat smoezelig, maar als dat je probleem is maak je hem schoon of je kiest een zwart model. Ik meen ook te hebben gehoord dat er andere kleuren zullen komen en ook contrasterende zooltjes, zoals bijvoorbeeld een roze zool met een zwarte Solemate.  Er zijn mensen die het ontwerp niet mooi vinden maar over smaak valt toch niet te twisten.

Er zijn maar drie echte knoppen op de bovenkant: + en – voor het geluid en de toets in het midden. Deze gebruik je om het batterij niveau te horen en in het geval van een koppeling met een smartphone, de telefoon opnemen.

De prijs, zo’n €180  is wel stevig en zal voor mensen die denken “he dat is leuk” toch een reden zijn om hem te laten liggen. Je moet er echt een behoefte aan hebben, dit is niet iets wat je denk ik voor de lol koopt.

 

 

 

Wat is het oordeel?

Nu ik een tijdje de speaker heb uitgeprobeerd moet ik zeggen dat in combinatie met mijn Spotify abonnement en mijn iPad de Solemate zich ontpopt als een mooi alternatief voor een stereo torentje. Het werkt allemaal naar behoren, eenvoudig en op meerdere manieren te koppelen aan tablet, smartphone, MP3 speler of PC. 

Maar de vrij hoge prijs zorgt er wel voor dat het geen impuls aankoop is. Je moet er echt een behoefte aan hebben, maar dan is het ook een goede keus.

Wat voor winkel kan ik het kopen?

Op dit moment is de Solemate te koop bij Amazon (UK), PDAshop en nog een aantal kleinere online shops voor ongeveer € 180.

Wat is een 5W review?

logo 5wr 300x300Een 5W Review beantwoordt de vijf ‘Wat’ vragen die voor iedereen belangrijk zijn:

  1. Wat is het en wat lost het op?
  2. Wat is goed?
  3. Wat kan beter?
  4. Wat is het oordeel?
  5. Wat voor winkel verkoopt hem?

5W reviews zijn kritisch, realistisch en objectief, echter zullen nooit een product afbranden.

Commentaar, op- en aanmerkingen is van harte welkom.

Tagged ,