Zwaai maar naar oma, we skypen via de TV (5W Review)

logo 5wr 100x100Iedereen die wel eens een Skype videocall heeft gedaan met een tablet of PC weet dat het wel werkt maar om te zeggen dat het nou lekker werkt, nou nee! Als je met de hele familie bijvoorbeeld met oma in Nieuw Zeeland wil gaan skypen ben je gedwongen om een voor een achter webcam of tablet te gaan zitten omdat de lens gemaakt is om maar een persoon in beeld te brengen, niet een groep (tenzij van afstand).

Maar daar heeft Logitech met de TV Cam HD nu een oplossing voor.

Wat is het?

De Logitech TV Cam HD  is eigenlijk een webcam die je eenvoudigweg op je TV aansluit en  waarmee zonder andere software te installeren via je TV een Skype Video Call kunt maken. Het enige dingen die je nodig hebt zijn, naast natuurlijk de camera, een TV met HMDI aansluiting, een stopcontact en internet  toegang (via netwerk kabel of draadloos). Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je da een afstandsbediening kun je de camera instellen en ‘besturen’.

Het aansluiten is simpel:

  1. je pakt de camera uit en plaatst deze op of in de buurt van de TV;
  2. verbind TV en camera door middel van de  HDMI kabel(niet meegeleverd);
  3. stopt de voeding van de camera in het stopcontact;
  4. verbind de camera met jouw thuis netwerk;
  5. maak een Skype account aan of stel deze in.

Op dat moment ben je klaar om te Skypen. Ook al staat je TV niet aan, de ingebouwde ringtone in de camera laat je weten dat je gebeld of beter gezegd, geskyped wordt.

Wat is goed?

De installatie is eenvoudig en zal voor vrijwel iedereen geen problemen op leveren, het ‘ moeilijkste’  is de installatie van het draadloze netwerk.

De camera geeft een goed beeld met de Carl Zeiss groothoek lens van bijvoorbeeld een 3 zitsbank op een afstand tot de camera van ongeveer een meter of drie.

Het geheel is simpel en eenvoudig te bedienen.

Wat kan beter?

Het probleem met een camera als die van Logitech is dat het een los object is, met andere woorden: hoe zorg je dat de camera goed blijft staan? TV’s worden steeds dunner en er is vaak gewoon niet een vlakke ondergrond om de camera neer te zetten. Daarnaast worden TV’s ook vaak aan de muur gehangen waardoor er ook niet een dressoir is waar de camera op kan staan.

Toegegeven, dit is een probleem wat je ook bij de Microsoft Kinect en de Playstation Move hebt.

Gelukkig zit aan de onderkant een gat met schroefdraad zodat deze op een fotostatief kan worden geplaatst (zoals voor deze test).

Wat wel vervelend is, bij het gebruiken van de Zoom functie op de camera reboot de camera spontaan en moet deze opnieuw opstarten. De fout is reproduceerbaar en ik heb de vraag bij Logitech neergelegd wat de oplossing zou kunnen zijn (update van het artikel volgt als het antwoord binnen is).

Update 29-10

Antwoord is binnen van Logitech:

De reboot van de camera komt alleen voor bij vroege productiemodellen en verdwijnt als er een update van de software wordt gedaan. Dit is onderdeel van de installatie procedure.

Naschrift: Dit klopt, nadien is de fout niet meer opgetreden.

Wat is het oordeel?

Als je veel skypt en dat bijvoorbeeld met de hele familie doet, dan is de Logitech TV Cam HD een oplossing. De prijs is aan de hoge kant, maar levert voor mijns inziens wel waar voor je geld. Het is natuurlijk duurder dan een webcam, maar dat komt ook omdat dit meer dan een camera is, omdat alle Skype software erin zit en je alleen nog de camera op de TV hoeft aan te sluiten.

Dit is trouwens het nieuwste model van Logitech op het gebied van standalone skype camera’s  , in het verleden heeft Logitech andere modellen uitgebracht waarmee Skype rechtstreeks op TV werd gebracht. Ook andere leveranciers, o.a. van TV’s leveren soortgelijke oplossingen.

De integratie van een HD cam in het TV toestel zelf lijkt me een kwestie van tijd, zeker met het oog op de steeds groter wordende functionaliteit van TV’s en de opkomst van platformen als GoogleTV.

Wat voor winkel kan ik het kopen?

De Logitech TC CAM HD is online te koop bij Logitech voor €199 te koop en bij bijvoorbeeld Bol.com. Daarnaast natuurlijk bij de bekende verkooppunten van Logitech zoals Mediamarkt en zovoort.

Wat is een 5W review?

logo 5wr 300x300Een 5W Review beantwoordt de vijf ‘Wat’ vragen die voor iedereen belangrijk zijn:

  1. Wat is het en wat lost het op?
  2. Wat is goed?
  3. Wat kan beter?
  4. Wat is het oordeel?
  5. Wat voor winkel verkoopt hem?

5W reviews zijn kritisch, realistisch en objectief, echter zullen nooit een product afbranden.

Commentaar, op- en aanmerkingen is van harte welkom.

Tagged