Maak je TV ‘smart’ met Sony’s internetspeler met GoogleTV (5W Review)

Sinds flatscreen TV’s op de markt zijn gekomen, zeg maar een jaar of 8 geleden,  zijn in Nederland ongeveer 10 miljoen flatscreens verkocht. Hiervan is ongeveer 1,5 miljoen ‘smart’, dat wil zeggen dat internet toegang, apps en social media zijn geintegreerd. De resterende 8,3 miljoen zijn dat niet!

En dus mis je alle mogelijkheden om tv en internet te combineren. Dat wil zeggen tot nu toe want Sony introduceert de internetspeler met Google TV.

Wat is Sony’s internetspeler met Google TV?

Met de Sony internetspeler (met de prachtige naam NSZ-GS7) kan je eenvoudig jouw flatscreen tv ‘smart’ maken. Het enige wat je nodig hebt is een HDMI aansluiting. De HDMI kabel van je settop box (bijvoorbeeld van KPN Interactieve TV) wordt aangesloten op de internetspeler en vervolgens gaat een HDMI kabel (niet meegeleverd) naar de TV toe.

Hierdoor is je TV opeens in staat om niet alleen op het internet te surfen maar ook via GoogleTV allerlei apps op te starten. De afstandsbediening heeft aan de ene kant een touchpad en aan de andere kant een (klein) maar volledig toetsenbord zodat de invoer van zoektermen eenvoudig te doen is. Tevens heeft de afstandsbediening beweging sensoren zodat apps, bijvoorbeeld spelletjes, hier gebruik van kunnen maken.

De functionaliteit van de internetspeler komt boven op de functionaliteit van jouw aanbieder van digitale tv.

Sony geeft duidelijk aan dat dit het begin is van de internetspeler met GoogleTV. Het aantal beschikbare apps in Nederland is nog beperkt maar zal hopelijk in de komende tijd gaan groeien. Deze apps kunnen het TV kijken veranderen, niet zo zeer standalone maar meer geintegreerd.

Wat is goed?

De internet speler is een overzichtelijk apparaat en de installatie is echt heel eenvoudig. Omdat de internetspeler na de settop box wordt aangesloten heb je geen last van apparaten die elkaar in de weg zitten.

De settopbox werkt gewoon en met de speciale afstandsbediening met een volledig toetsenbord, touchpad  kan je tijdens het tv kijken even snel iets opzoeken op het internet (zelfs met picture in picture). Begin gewoon met typen en automatisch opent zich het zoekscherm.

Google TV is een open platform en kan worden geupgrade via software waardoor je niet na een jaar of twee met een verouderd apparaat zit (eventuele hardware ontwikkelingen natuurlijk daar gelaten).

Je schakelt heel snel over van live tv naar internet met optioneel Picture in Picture. Daarnaast is er de mogelijkheid video te sstreamen via PLEX of door het aansluiten van een externe USB device.

Wat kan beter?

Een van de uitdagingen bij dit soort apparaten is de samenwerking met bestaande apparaten. In mijn geval een TV van LG, een settopbox van KPN (Motorola) en een internetspeler van Sony.  Het kan bijna niet anders of je hebt toch meerdere afstandsbedieningen nodig, zo ook in dit geval.

De KPN afstandsbediening vervangt de afstandsbediening van de TV en biedt de KPN diensten zoals EPG, opnemen van programma’s en zo voort. Alhoewel de Sony afstandsbediening wel toetsen heeft voor EPG en PVR is het niet mogelijk (op dit moment) om de settopbox met de Sony afstandsbediening te bedienen waardoor je twee afstandsbedieningen nodig hebt.

Daarnaast is het GoogleTV platform en de apps duidelijk in ontwikkeling. Apps moeten soms twee keer worden opgestart (omdat de eerste keer de app vastloopt). Het aantal apps voor Nederland is op dit moment beperkt.

Wat is het oordeel?

Als je je TV ‘smarter’ wil maken dan is de Sony een goede keuze. De internetspeler is simpel te installeren en werkt probleemloos.

Het hele apparaat en de afstandsbediening voelen solide aan en er is duidelijk over de functionaliteit nagedacht. Het volledige toetsenbord maakt invoer van tekst makkelijk.

De komende tijd zal het GoogleTV platform beter en stabieler worden en het aantal Nederlands apps gaan groeien zodat je er ook meer aan hebt. Ik denk dat er voor ontwikkelaars hele mooie apps zijn te ontwikkelen.

Het zo heel goed zijn als de Sony afstandsbediening ook de settopbox kan besturen zodat nog maar een afstandsbediening nodig is.

Ook een app die bijvoorbeeld van een NAS kan streamen, maar volgens mij is dat een kwestie van tijd voor Netgear.

De prijs van 199 EUR is redelijk, gezien de functionaliteit en als je het vergelijkt met het de alternatieven.

Want die zijn er natuurlijk ook. Andere streaming oplossingen, Apple TV of  het kopen van een nieuwe TV met Smartfunctionaliteit. Daarnaast zijn er ook Blueray spelers die deze functionaliteit ingebouwd hebben.

Een andere alternatief is het gebruik van een losse tablet om het internet op te gaan. In toenemende mate kan je ook TV kijken op tablets of als z.g. second screen waarbij gerelateerde content wordt getoond bij de show die je kijkt.

Voor liefhebbers van gadgets en mensen die altijd op zoek zijn naar de nieuwste manier om TV te kijken is het een echte aanrader.

Wat voor winkel verkoopt hem?

Het apparaat is te koop via de online winkel van Sony en natuurlijk online en offline retailers.

Wat is een 5W review?

Een 5W Review beantwoordt de vijf ‘Wat’ vragen die voor iedereen belangrijk zijn:

  1. Wat is het en wat lost het op?
  2. Wat is goed?
  3. Wat kan beter?
  4. Wat is het oordeel?
  5. Wat voor winkel verkoopt hem?

5W reviews zijn kort, kritisch, realistisch en objectief, echter zullen nooit een product afbranden.

Commentaar, op- en aanmerkingen is van harte welkom.

Tagged , , ,