Draadloos je mobiel opladen met Qi (Best of CES 2012)

Vandaag zat ik in de trein naar Amsterdam en mijn mobiel was bijna leeg. Wat zou handiger zijn als ik eenvoudig weg mijn telefoon op het tafeltje zou kunnen leggen en dat deze dan op zou laden. Dat klinkt als magie, maar zo magisch is het niet.

De mogelijkheid om draadloos mobiele telefoons op te laden bestaat al langer, sterker nog er is zelfs een standaard voor, de Qi standaard (uitgesproken als ‘chee’).

Het voordeel van de Qi standaard is dat alle toestellen met alle laders werken zolang beide Qi gebruiken. Dat klinkt als een open deur maar als bijvoorbeeld de NS draadloos opladen in de trein zou aanbieden is het natuurlijk wel handig dat zoveel mogelijk toestellen kunnen worden opgeladen, niet alleen toestel X van fabrikant Y.

De  Qi standaard is nu alleen nog ontwikkeld voor low power devices. Er wordt echter gewerkt aan een standaard voor Mid en High power devices. Bij het laatste moet je denken aan het draadloos opladen van een elektrische auto.

Fulton Innovation laat op CES hun nieuwe demo zien waarbij de telefoon niet direct op de oplader hoeft te liggen, maar bijvoorbeeld in een tas kan worden opgeladen. Je zet je tas eenvoudigweg op de oplader en de telefoon wordt opgeladen. De ruimte die er nu tussen het laadoppervlak mag zitten is ongeveer 2,5cm. Bekijk hieronder de pitch van het bedrijf.

Best of CES 2012

Ieder jaar ben ik aanwezig bij CES in Las Vegas. Ik maak daar video opnames van de meest interessante, opvallende of anderzins opmerkelijke nieuwe producten of diensten. Ook in Januari 2013 ga ik weer naar CES voor de jaarlijkse portie innovatie.

Tagged , , , , , ,