James Bond doet niet aan incrementele innovaties

Als innovator ben je vaak met vernieuwing en nieuwe gadgets bezig, het is dan ook de leukste baan die je je kan voorstellen. Maar toch ben ik als innovator ook jaloers op een iemand die met nog meer innovaties en gadgets mag werken dan ik.

Ik heb het natuurlijk over James Bond. Het allermooiste is dat zijn gadgets echt vernieuwend zijn, in plaats van slechts het zoveelste nieuw kleurtje of een iets groter scherm.

James Bond loopt niet met een iPhone

Ik denk niet dat je snel James Bond met een iPhone in de film zult zien. Dat lijkt me toch iets te normaal, Bond heeft dingen die wij niet hebben. Tenzij die iPhone opeens iets heel onverwachts doet of kan (bijvoorbeeld je onzichtbaar maken of zo).

Want James Bond zou eigenlijk niet mogelijk zijn zonder innovatie en geavanceerde gadgets. Een bezoek aan Q is een soort standaard in de film. De gadgets die hij meekrijgt blijken toevallig later in de film zijn leven te redden.

Dat is nog eens een keer “innovate or die”.

Bond is natuurlijk wel meer dan alleen maar gadgets. Er zijn mooie en snelle auto’s, zeer aantrekkelijke dames en zijn lijfdrank: de martini (Shaken, not Stirred).

Van het scherm naar de winkel?

Het gaat wat ver om te zeggen dat we gadgets aan James Bond te danken hebben maar een aantal zaken die in James Bond films voorkwamen zijn nu onderdeel van ons alledaags leven. Niemand kijkt meer gek op van een mobiele telefoon die je kunt gebruiken voor het monitoren van je hartslag of andere vitale gegevens.

Andere zaken uit de James Bond films, zoals een horloge met laser straal of de Aston Martin DBS met machine geweren,  heb ik helaas nog niet in de winkel of bij de dealer gezien.

Popsci heeft trouwens een aardig overzicht van de Bond gadgets, zoals de Robot Hond en de Camera Gun.

Jij bent James Bond!

Onze smartphone heeft veel weg van het polshorloge van onze favoriete misdaadbestrijder.  We kunnen zien waar we zijn, waar onze vrienden zijn, geencrypte berichten versturen en zo voort.

Jouw smartphone maakt je toch ook een beetje een James Bond. Dan wel zonder de vrouwen en snelle auto’s!

De magie van Bond

Sommige overheden zijn ‘jaloers’ op James Bond en willen hun eigen ‘spionnen’ of medewerkers voorzien van James Bond achtige gadgets voorzien. De CIA heeft in Virginia een eigen venture capital firma genaamd In-Q-Tel (vernoemd naar “Q”).  Als je meer wilt weten over In-Q-Tel, NPR heeft een aardig artikel erover. De Britse MI5 vraagt in het kader van open innovatie, innovatieve MKB-ers om nieuwe ideeën aan te leveren.

Het is onmiskenbaar zo dat een gadget, zoals de nieuwe iPhone, een enorme aantrekkingskracht heeft op mensen. Waarom zou je er anders uren voor in de rij gaan liggen? We willen allemaal (ik ook) de nieuwste gadgets hebben waarmee we kunnen spelen en, misschien nog wel belangrijker, laten zien dat wij ook een beetje James Bond zijn!

Lees het orginele artikel in de Washington Post:  James Bond and the modern gadget economy.

Tagged , , , , , ,