Van lichaamswarmte naar elektriciteit (Best of CES 2012)

best-of-ces-20122Tegenwoordig zo maar even de deur uit rennen om een stukje hard te lopen, dat gaat niet meer. Ik loop de laatste tijd steeds meer met mijn smartphone en die moet opgeladen zijn. Het zelfde geldt voor mijn draadloze koptelefoon en mijn hartslag meter.

Niets is zo vervelend om op de helft van je lange duurloop van je koptelefoon te horen “Power is Low“.

Is er nou niet een manier waarop ik mijn lichamelijke inspanning kan omzetten naar electriciteit? Er zijn al diverse experimenten waarbij kinetische energie wordt omgezet in elektriciteit maar Perpetua denkt dat lichaamswarmte een ideale bron is om sensoren van elektriciteit te voorzien.

Eureka Park is een onderdeel van CES dat gesponsord wordt door de National Science Foundation. De aanwezige bedrijven en producten zijn net uit het onderzoekstadium gekomen of zitten daar zelfs nog midden in.

Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor Body Heat, een apparaat dat de lichaamswarmte, die bijvoorbeeld tijdens sporten ontstaat, omgezet wordt in electriciteit om lichaamssensoren (voor het meten van de hartslag bijvoorbeeld) van electriciteit te kunnen voorzien.

Het gaat hierbij niet om bijvoorbeeld een smartphone te voorzien van voldoende elektriciteit maar bijvoorbeeld wel een hartslagmeter of andere sensor.

De maker, Perpetua Power, levert trouwens op basis van hetzelfde principe (warmte -> elektriciteit) sensoren voor o.a. industrieel gebruik die wel een redelijk voltage (3-6v) kunnen leveren gedurende de technische levensduur van een electronisch apparaat.

Bekijk het filmpje voor meer info.

Best of CES 2012

Ieder jaar ben ik aanwezig bij CES in Las Vegas. Ik maak daar video opnames van de meest interessante, opvallende of anderzins opmerkelijke nieuwe producten of diensten. Ook in Januari 2013 ga ik weer naar CES voor de jaarlijkse portie innovatie.

Tagged , ,