Ryanair’s Micheal O’Leary is een lastpost , maar wel succesvol

Wie vindt hem dan zo lastig? Ik denk dat een aantal mensen bij de Europese Commissie dat wel vinden en ook bij de andere luchtvaart maatschappijen zal Micheal O’Leary waarschijnlijk niet hun favoriete Ier zijn. Hij is namelijk nogal … uitgesproken!

En dat is meer een understatement dan een overstatement.

Artikel over O’Leary

Op de Management Team website staat een heel artikel over O’Leary en Ryanair.  Aanleiding van het artikel waren de resultaten van Air France / KLM die zoals veel grote Europese luchtvaartmaatschappijen veel last hebben van de financiële crisis. Daar tegen over staat budgetmaatschappen als Ryanair die wel winst maken.

Ryanair houdt wel van een prikkelende advertentie

Uit het artikel in MT komt een beeld naar voren van een O’Leary die met een heel duidelijke strategie een low cost airline opzet. De keuze voor een type vliegtuig, self service via het internet, het gebruik van kleinere vliegvelden zoals bijvoorbeeld Eindhoven in plaats van Schiphol en Brussel Charleroi in plaats van Zaventem, en een kortere turn-around time waardoor er meer vluchten kunnen worden gemaakt (Ryanair vliegt alleen Europa dus kortere afstanden) is een goed voorbeeld van een geoptimaliseerde organisatie en processen. O’Leary is een kleurrijk figuur die zich in zijn presentatie duidelijk afzet tegen Brussel, maar dit is volgens mij ook gewoon een commerciele zet.

Botterik

Het portret wat in het artikel van hem wordt geschilderd is minder vleiend:  hij is extreem zuinig, een vlijmscherp onderhandelaar en hij is een botte man die geen enkel probleem heeft om mensen te schofferen.

Welke vorm dat aannam heb ik vorig jaar December meegemaakt bij de Innovation Convention in Brussel.

Een van de sessies, een masterclass Innovatie met Micheal O’Leary begint met een opvallende opmerking van de moderator, Gerard de Graaf. ”De reden dat ik hier zit is dat niemand in de commissie deze sessie met Michael O’Leary wilde begeleiden”.

Ik vond dit een vreemd statement maar al gauw werd me duidelijk waarom hij dit zei, Micheal O’Leary is, op zijn zachts gezegd, geen fan van Brussel. Zijn uitspraak “You know the Starwars trilogy - Brussels is the Evil Empire and Berlaymont is the Death Star” zet de toon.

O’Leary is een kleurrijk figuur die zich in zijn presentatie duidelijk afzet tegen Brussel Dit is volgens mij ook gewoon een commerciele zet.Hij zet zich af tegen de ‘dure’ vliegmaatschappijen en laat geen kans voorbij gaan om de aandacht op zichzelf en Ryanair te vestigen. Hij geeft het ook toe, mensen zullen zich mij niet herinneren, maar wel de kalender met de stewardessen in hun ondergoed (iets waar heel weinig bedrijven zich nog aan wagen).

Op de een of andere manier komt hij met zijn gedrag weg, ondanks zijn botheid rent zijn personeel niet bij hem weg, volgens MT door zijn charisma en passie.

Daarnaast blijft ook Ryanair goed draaien en lijkt minder last te hebben van de crisis. Zodat vanuit dat perspectief O’Leary ook nog stevig in het zadel blijft. Helaas voor Brussel en de grote luchtvaartmaatschappijen, O’Leary maakt geen aanstalten om weg te gaan!

Tagged , , , , , ,