Mobile payments start-up Square is blij met het partnership met Starbucks

Het is heel begrijpelijk dat ze er blij mee zijn. Ten eerste is Starbucks een grote naam waar je als start-up graag mee samenwerkt. Maar wat veel belangrijker is, met ongeveer 11.000 Starbucks in de VS geeft dit partnership Square ook het volume wat ze nodig hebben. Betalingsverkeer gaat over volumes!

Wat is Pay by Square ook al weer?

Ik schreef al eerder over Square. In het artikel Betalen met je stem is geen science fiction meer beschreef ik het nieuwe betaal systeem waarbij de Smartphone met GPS eigenlijk als vervanging van de creditcard gaat dienen.

Het principe is eenvoudig: bij deelnemende winkeliers (die een Square Register heeft, een iPad met Square reader) kan je eenvoudig naar binnen lopen en omdat de Square app jouw locatie weet, en dus ook weet dat je bij een aangesloten winkelier binnen loopt, verschijnt automatisch jouw foto op de iPad kassa. Als je je bestelling hebt gedaan, ‘betaal’ je met je stem. je zegt eenvoudig weg ‘ Ik ben Rob’ en je hebt betaald.

Maar eigenlijk wordt eenvoudig weg gekeken of jij lijkt op de foto die op de kassa staat en uit jouw Square profiel komt. De stem is dan niet meer dan een gimmick.

Starbucks en Square’s partnership

Vanaf dit najaar gaat Square alle debit en credit transacties in de VS verwerking en uiteindelijk zal het mogelijk zijn om bij een Starbucks ook te betalen met je ‘stem’.

Met dit partnership vergroot Square het aantal retailers wat Pay by Square accepteert. Volgens de website zijn er nu 75000 winkeliers aangesloten op dit systeem en daar komen er de komende tijd zo’n 11.000 Starbucks bij. Niet alleen is dit een enorme groei van zo’n 15 procent, het is ook een keten met een landelijke dekking waardoor het gebruik van Pay by Square ook een boost gaat krijgen. De kans dat er bij jou een in de buurt zit wordt zo groter en dus ook de kans dat zowel consumenten als bedrijven zich gaan aansluiten (het bekende kip – ei probleem).

Het partnership van Starbucks kan voor de hele industrie een zegen zijn, een validatie van het concept. Omdat Starbucks het nu accepteert zullen misschien ook andere retailers (niet noodzakelijk de grote ketens) het gaan accepteren.

Het zal nog wel een tijd duren voordat smartphone payments of de smartphone zelf (zie het stuk over Get Cash, geld uit de geldautomaat zonder bankpas) echt portefeuilles en bankpasjes zullen vervangen, maar dit is in ieder geval een stap in de goede richting.

Bij betalen zijn een aantal dingen van belang en dat zijn veiligheid, snelheid en gemak. Cash wordt door iedereen geaccepteerd en ook debit en credit cards worden breed geaccepteerd en we zijn er ook aan gewend.  Iedere nieuwe betaalmethode concurreert met de bestaande methodes en moet minimaal net zo veilig, snel en gemakkelijk zijn.

Nog meer geld

Starbucks wordt ook een investeerder in Square met een investering van  $25 miljoen in de meest recente financieringsronde. Square is dan $3,25 miljard waard, volgens Dealbook . Howard Schultz, Starbucks CEO treedt ook toe tot de board van Square.

Maar Starbucks had toch al een app?

Ja dat klopt. De app stelt je in staat je smartphone te gebruiken als vervanging van je Starbucks kaart. Deze app, waarmee meer dan een miljoen betalingen worden gedaan per week blijft ook gewoon bestaan. Daarnaast komt de optie om met Square te betalen en je dus je mobiel in je jas of tas kunt laten zitten.

Tenminste op den duur, in eerste instantie moet een barcode worden getoond op de mobiele telefoon. Pas als de GPS technologie wordt gebruikt wordt je automatisch aangemeld in de Starbucks als je binnen loopt.

Groei, groei, groei

Zoals wel vaker bij start-ups is het begin vaak het probleem niet, maar wel de groei. Ook Square heeft hier last van. Het is niet het alleen beschreven kip en ei probleem maar meer van meerdere kippen. Square is niet de enige speler die in de markt voor mobile payments opereert. Er zijn dus meerdere mogelijkheden en het is de vraag wie op gegeven moment de kritieke massa krijgt om als dominante partij in de markt te staan.

Volgens Forrester is 30% van de Amerikanen met een mobiele telefoon geinteresseerd in mobiele betalingen, maar zal het 3 tot 5 jaar duren voor dat het mainstream wordt.

Mijn inschatting is dat het nog wel eens langer zou kunnen duren voordat het inderdaad mainstream wordt. De belofte van mobiele betalingen bestaat al een aantal jaar en tot nu toe is de belofte niet gerealiseerd.

Het partnership mat Starbucks is voor Square een droom die uitkomt. Na het dromen komt altijd de realisatie. Hoe goed werkt Pay by Square in een volle Starbucks waar een rij staat met 20 mensen allemaal te wachten op hun skinny mocha frappucino?

Is wat Pay by Square biedt een verbetering ten opzichte van bestaande mogelijkheden om te betalen? De tijd zal het leren.

Tagged , , , , , , ,

2 thoughts on “Mobile payments start-up Square is blij met het partnership met Starbucks

  1. [...] Het is heel begrijpelijk dat ze er blij mee zijn. Ten eerste is Starbucks een grote naam waar je als start-up graag mee samenwerkt. Maar wat veel belangrijker is, met ongeveer 11.000 Starbucks in de VS geeft dit partnership …  [...]

  2. [...] technology startups en heel specifiek over Square, de innovatieve payment provider die onlangs een deal met Starbucks aankondigde om haar technology in alle Starbuck vestigingen in de VS te gaan gebruiken. Prachtig [...]