Hekel aan babyfoto’s op Facebook? Dan heb je Unbaby.Me nodig! (Briefs)

Het ene moment staat je timeline op Facebook nog vol met foto’s van feestende vrienden. Je kent dat soort foto’s wel,  ze staan er breed lachend op en met een drankje in de hand, The World is their Oyster.

Opeens zijn die foto’s weg  en vervangen door … babyfotos!

Als jij nog midden in het feestende leven zit, zit je daar niet op te wachten. Maar ja, wat kan je er aan doen? Je kunt ze niet zomaar weg toveren, of toch wel?

Ja, dat kan wel met Unbaby.me. Deze extentie voor Google Chrome vervangt op Facebook fotos van baby met, nou eigenlijk wat jij wil: bijvoorbeeld Ferarri’s.

Nee dit is geen Ferrari, lees maar verder

Nee dit is geen Ferrari

Hoe werkt het dan?

In eerste instantie dacht ik dat Unbaby.me in staat was om foto’s van baby’s te herkennen. Echter is een dergelijk beeld analyse algoritme erg complex.

Als mens herken je een baby gelijk maar een computer kan geen baby van een appeltaart onderscheiden.

Daarbij komt dat de makers Unbaby.me hebben ontwikkeld in een periode van slechts twee weken, er moet dan ook een andere manier zijn om de foto’s er uit te filteren.

En die is er ook: Het gebruik van keywords!

Eigenlijk best wel slim bedacht. Door te zoeken op bepaalde sleutelwoorden zoals, baby, echo en zo voort worden de baby foto’s gedetecteerd. Je zult zelf wel wat aanpassingen moeten doen, zoals bijvoorbeeld Nederlandse woorden toevoegen (of iedere andere taal die jouw vrienden spreken) om te zorgen dat het filter goed werkt. Als je heel zeker wilt zijn wordt ook aangeraden om de naam van het kind en/of de moeder toe te voegen. Natuurlijk is het zeker niet feilloos.

Als je dat gedaan hebt kan je als vervanging een foto RSS feed inbouwen. Standaard is er een instagram feed van katten ingesteld maar dat kan van alles zijn (als er maar een feed van is). Het grappige is dat van de Ferrari RSS feed de eerste foto een Alfa Romeo is, en geen Ferrari. Het hangt dus af van hoe het getagd is.

Als je het niet verdragen kan, doe er wat aan!

Het hele idee voor Unbaby.me kwam voort uit een discussie tussen Chris Baker, Pete Marquis en Yvonne Cheng. Alledrie, waarschijnlijk niet toevallig eind 20 – begin 30, waren het spuugzat dat hun timeline werd vervuild met babyfotos.

Binnen twee weken hadden ze het idee voor een Google Chrome extentie ontwikkeld en binnen een week waren er 300.000 bezoekers geweest op hun website en is de extentie 19.000 keer gedownload.

Ook een hekel aan je ex?

Het principe is trouwens breder dan alleen baby foto’s. Door de keywords aan te passen kan je alles waar je (even) geen zin in hebt (bijvoorbeeld je ex) vervangen door iets anders.

Zeurkousen of slimmerikken?

Voor beide kanten kan je begrip opbrengen. Nieuwe ouders willen graag hun nieuwe spruit laten zien en Facebook is daar een perfect middel voor. Vrienden en familie vinden het in de regel ook leuk om foto’s te zien en op die manier in contact te blijven.

Maar als je zo rond de 20-30 (of zelfs ouder)  bent en je hebt geen kinderen dan kan het een andere situatie zijn. Zijn dit de eerste vrienden die kinderen krijgen en zit jij nog sterk in het vrije leven dan snap je niet dat jouw vrienden dat kunnen opgeven!

Maar in de meeste gevallen zullen steeds meer vrienden kinderen krijgen en je ook steeds meer foto’s van die schattige baby’s op Facebook komen. Mogelijk dat het dan toch als een herinnering komt dat je ouder wordt en voor velen een nieuwe fase begint. Kan je geen kinderen krijgen of heb je geen partner dan kunnen al die schattige babyfoto’s ook wel eens pijnlijk zijn.

Een open zenuw?

Unbaby.me heeft wel een zenuw geraakt, aan beide zijden. Sinds de introductie zijn er artikelen over geschreven op sites als Slate and The Huffington Post en  Forbes. Ook op Twitter kwamen positieve reacties. Maar ook van de andere kant werd gereageerd: Sarah Perez van TechCrunch schrijft

“Excuse me while I go work on an app that removes those incessant pictures of your pets.”

Het is een herkenbare strijd tussen jonge mensen zonder kinderen (Hipsters) en  jonge mensen met kinderen (not so Hipsters). Zit je net lekker een biertje te drinken, komt er zo’n gezinnetje aan met kinderen. Valt je kind bijna in slaap, maakt die groep vrienden zo’n tering herrie.

Het heeft in ieder geval een innovatief stukje software opgeleverd.

PS. Voor vrienden van mij op Facebook: ik bedoelde natuurlijk niet jullie babyfoto’s. Die foto’s zijn prachtig!

Dit artikel is eerder verschenen op de NYTimes onder de titel :Making Facebook Less Infantile

Tagged , , , , ,

One thought on “Hekel aan babyfoto’s op Facebook? Dan heb je Unbaby.Me nodig! (Briefs)

  1. [...] Het ene moment staat je timeline op Facebook nog vol met foto’s van feestende vrienden. Je kent dat soort foto’s wel,  ze staan er breed lachend op en met een drankje in de hand, The Wo…  [...]