Met twee camera’s op de fiets ben je pas veilig

We hebben hier in Nederland het als fietser best goed. Natuurlijk is het oppassen als fietser in het verkeer, maar we zijn toch wel aan elkaar gewend, als voetgangers, automobilisten en fietsers.

In de Verenigde Staten is de relatie tussen fietsers en medeweggebruikers moeilijker, soms op het explosieve af. Volgens de NY Times nemen fietsers in toenemende mate camera’s mee op de fiets. Niet om het mooie landschap te filmen maar om in het geval van een ongeval bewijsmateriaal te hebben.

Fietsers vogelvrij in de VS?

Photo by Doug Miller NYT

Neem het verhaal van Evan Wilder. Enige tijd geleden werd hij aangereden door een automobilist die daarna door reed. Door de val en de consternatie, was hij niet in staat om het kenteken te noteren en helaas waren er geen andere getuigen die het kenteken wel gezien hadden. Gelukkig had Evan een camera waardoor alles was opgenomen, inclusief het kenteken van de automobilist.

De video van zijn val is te vinden bij de NY Times.

De Gopro Revolution

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door wat je de Gopro revolutie zou kunnen noemen. De video camera is van een saai apparaat wat door oom Henk bediend wordt bij de trouwerij van Ans en Theo omgetoverd tot een apparaat wat de meest spectaculaire beelden opneemt van actieve sporten zoals mountainbiking, surfen en duiken. En niet vanaf de kant maar midden in de actie gedragen door de sporter of gemonteerd op het frame. Gopro is trouwens niet de enige leverancier, ook Contour levert dit soort camera’s die als bonus ook nog GPS aan boord hebben.

De camera’s zijn zo klein geworden dat makkelijk kunnen worden meegenomen zonder in de weg te zitten. Een waterproof behuizing maakt dat je geen zorgen hoeft te maken over regen of opspattend water. Opnames sla je op een goedkope SD kaart (class 10) op, 4Gb voor ongeveer €7. Het is niet alleen dat de camera’s zo klein zijn geworden, de prijzen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Rond de $300 koop je al een full HD camera van Gopro of Contour.

Maar de camera’s worden niet alleen gebruikt in sport situaties maar in toenemende mate ook door fietsers die helemaal niet geinteresseerd zijn het prachtige landschap maar in bewijsmateriaal in het geval van een ongeluk.

De vijfde teletubbie

De 5e teletubbie ‘Helmie’

Met een camera op je hoofd zie je er trouwens wel uit als de vijfde teletubbie (Helmie) of een nieuwe ET,  zeker als de camera op je helm is gemonteerd.

Ik heb ook een Gopro en voor dit artikel natuurlijk ook opnames gemaakt. Tijdens mijn rondje naar Zandvoort zag ik regelmatig mensen wijzen naar de camera.

Alternatief is zoals je bij Evan ziet de camera met een band op je voorhoofd plaatsen of deze op je stuur of het frame monteren. Het is trouwens wel even uittesten wat het beste werkt. Als je de camera op de helm monteert moet je rekening houden dat je niet altijd dezelfde houding hebt en je de kans loopt om een gedeelte van de tijd de grond of de lucht op te nemen. Kijk maar eens naar dit stukje in de buurt van de Ruine van Brederode:

Youtube herkende de beeld instabiliteit bij het uploaden en bood aan om de video te stabiliseren. Dit is het resultaat. Een stuk stabieler maar het beeld moet wel worden bijgesneden.

Het beeld is en blijft onstabiel, dat komt heel eenvoudig door je eigen bewegingen, de oneffenheden van het wegdek en ook de snelheid. Verwacht dus niet een stabiel beeld als bij Studio Sport.

Maar een camera is niet genoeg … wat komt er van achter op je af?

Een camera die naar achteren kijkt

Maar voor sommige mensen is 1 camera op de fiets niet genoeg. De Cerevellum Hindsight (vrij vertaald: wijsheid achteraf)  is de digitale equivalent van een spiegel op je fiets. Maar dan wel een erg dure, $300 voor de standaard versie en $364 dollar voor een versie die ook hartslag kan meten.

De camera wordt op het frame gemonteerd en laat zien wat er achter je aan de hand is op een 3,5″ scherm op het stuur. Niet alleen het beeld trouwens, ook de snelheid, tijd en gemiddelden kunnen worden getoond. De camera gaat met een kabel over het frame naar het display toe en neemt zolang je rijdt de laatste vijf minuten op. Bij een crash of als je geraakt wordt schakelt de camera uit zodat er nog beelden zijn van het incident. Opgeladen kan je vijf uur lang de camera gebruiken. Hoe ziet dat eruit?

Wat wel goed is, het apparaat is softwarematig te updaten zodat je niet iedere keer een nieuwe versie moet kopen. Het beeldscherm is met een paar bewegingen los te maken, de camera zit echter ‘ vast’ op het frame.

Volgens de maker is dit de toekomst van veilig fietsen.

Maar is dit ook zo? Levert een camera die achterop komend verkeer toont zoveel extra op? Of is het een voorbeeld van technology push, het kan …. dus maken we het. Ik denk dat in Nederland vanuit het perspectief van veiligheid de Hindsight camera weinig toegevoegde waarde heeft. Natuurlijk zullen er ongelukken gebeuren die je zou kunnen zien aankomen, maar wat kan je dan nog doen? Dit soort dingen gebeuren in een flits en ik denk niet dat je veel kunt doen. Daarnaast is het een flink bedrag wat je er voor neer moet tellen.

Maken camera’s het veiliger?

Camera’s op de fiets, zowel voor als achter, zullen het in principe niet veiliger maken, alhoewel sommige fietsers in de VS hebben aangegeven dat de aanwezigheid van een camera een aantal medeweggebruikers in toom hebben gehouden en op dit manier ook klappen hebben voorkomen. Ook in Nederland komen dit soort incidenten voor en kan de aanwezigheid van een camera preventief werken.

Camera’s voorkomen ook geen ongelukken. Als je wordt aangereden dan heb je met een camera in principe materiaal van het ongeluk en de situatie. Het kan handig zijn als de andere partij doorrijdt en er geen getuigen zijn.

Het rijden met een camera is een persoonlijke keuze. Veiligheid is in eerste instantie ook een kwestie van zelf goed opletten en anticiperen, daar heb je geen camera voor nodig.

Tagged , , ,