Obama wil ambitieus onderzoek naar de werking van onze hersenen

 image by Liz Henry http://www.flickr.com/photos/lizhenry/Volgens de NY Times is de regering van Obama bezig met het plannen van een zeer omvangrijk onderzoek naar onze hersenen met als doel meer inzicht te krijgen hoe ze werken. Dit onderzoek moet voor de hersenen hetzelfde bewerkstelligen als het Human Genome Project heeft gedaan voor de genetica.

Human Genome Project

Wat was dat ook al weer, het Human Genome Project? Het was een project van het Amerikaanse ministerie van Energie samen met de National Institutes of Health om het menselijk genoom in kaart te brengen. Het project begon in 1990 en heeft in totaal dertien jaar geduurd.

De doelen van het project waren:

  • identificeren van alle 20,000-25,000 genen in menselijk DNA,
  • determineren van alle sequences van de 3 miljard chemische base pairs van menselijk DNA,
  • opslaan van deze informatie in databases,
  • verbeteren van de tools voor data analyse,
  • valorisatie van technologies naar de  private sector
  • addresseren van de ethische, juridische en sociale issues die uit het project naar voren kunnen komen.

De kosten voor het hele project zijn begroot op ongeveer 3,8 miljard dollar over de hele looptijd. En volgens Obama heeft die investering zich terugbetaald:

“Every dollar we invested to map the human genome returned $140 to our economy — every dollar,”. Een mooie Return on Investment zou ik zo zeggen. Volgens onderzoek van de Amerikaanse overheid was de ROI tot en met 2010, 800 miljard dollar.

Overigens, dit is niet de eerste keer dat inzichtelijk is gemaakt wat de ROI is van US overheids investeringen, recent verscheen een rapport van de National Research Council die schat dat op basis van de investeringen van de overheid in fundamenteel onderzoek in de VS de 30 grootste ICT bedrijven een omzet genereerden van 500 miljard in 2011.

Op zoek naar inzicht

Het nieuwe programma, laten we het Brain Activity Map project noemen, zou al in maart kunnen worden onthuld. Zeer waarschijnlijk zal het een publiek-private samenwerking zijn van overheidsonderdelen en bedrijven. De kosten zullen in de miljarden lopen. Een gewaagd voorstel zeker in het kader van de komende deadline voor het verminderen van de schuld van de Amerikaanse overheid (1 maart) en de kaasschaaf bezuiningen die zullen plaats vinden als er geen overeenstemming komt tussen republikeinen en democraten.

Ze hopen dat het project ook inzicht geeft in het begrijpen van ziekten als Alzheimer’sParkinson’s en Epilepsie.

Inzicht dat, zo men hoopt, met name ook minder invasief kan worden verkregen, met andere woorden zonder operaties of elektrodes die in de hersenen worden ingebracht.

Obama’s initatief verschilt van het onlangs aangekondigde Europese  7e kaderproject Human Brain Project. Dit project probeert met een supercomputer een simulatie te ontwikkelen van het menselijk brein.

Een hersenkraker?

Volgens wetenschappers is het Brain Activity Map project complexer is dan het in kaart brengen van het menselijk genoom. We hebben eigenlijk nog heel weinig verstand hoe ons brein werkt, niet welke hersenactiviteiten er zijn, maar ook niet hoe het allemaal samenwerkt.

Het project zal volgens ingewijden worden georganiseerd door de Office of Science and Technology Policy. Als participanten worden nu de  National Institutes of Health, Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) and the National Science Foundation (NSF) en private foundations zoals  Howard Hughes Medical Institute en de Allen Institute for Brain Science.

Google Brain Maps?

Opvallend is dat bij een meeting op 17 januari bij het California Institute of Technology, niet alleen de drie overheidsonderdelen aanwezig waren maar ook medewerkers van  Google, Microsoft and Qualcomm. Uit de notulen van de vergadering bleek dat het was georganiseerd om te zien of bestaande datacenters in staat waren om de enorme hoeveelheid data kunnen opslaan en analyseren. De conclusie was dat dit zo was.

Misschien hebben we naast Google Maps ook een versie voor onze hersenen: Google Brain Maps.

Lees het complete artikel op de New York Times

Afbeelding aan het begin van het artikel is van Liz Henry

One thought on “Obama wil ambitieus onderzoek naar de werking van onze hersenen

  1. Yukhalilsel says:

    Grappig om dit hier te lezen. Laatste aflevering van Grey’s Anatomy ging namelijk ook over dit onderwerp. Ik juich zulke onderzoeken alleen maar toe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>