Als je niet herkend wil worden moet je bij Youtube zijn

Het klinkt vreemd:  als je NIET herkend wil worden moet je bij Youtube zijn. Esmee Denters is tenslotte bekend geworden door videos op de video website te plaatsen. Hoe zit dat dan?

Bewaak je identiteit

De opkomst van mobiele telefoons en goedkope videocamera’ s leveren niet alleen een grote stroom huis-, tuin- en keuken filmpjes die op Youtube worden geplaatst.

Maar in toenemende mate spelen burgers ook een steeds grotere rol in de verslag legging van nieuws, bijvoorbeeld bij de Arabische Lente. Aan de ene kant zijn deze filmpjes enorm belangrijk om aan de wereld te laten zien wat er aan de hand is. Aan de andere kant zit er natuurlijk ook een groot risico in het herkenbaar in beeld komen voor een activist.

Vandaar dat Youtube nu met de mogelijkheid om automatisch in een video gezichten te ‘blurren’ en op deze manier een visuele anonimiteit te creëren.  Het is goed dat Youtube praat over visuele anonimiteit, tenslotte zal een eventueel stemgeluid nog steeds hoorbaar zijn. De menselijke stem is ook een biometrisch kenmerk en kan worden gebruikt om iemand te authenticeren.

Goed en kwaad

Wat opvallend is, Youtube noemt niet alleen het voorbeeld van Egypte maar ook het voorbeeld van jouw jongste zo’n die zo’n mooi doelpunt maakt in het F2 voetbalteam. In beide gevallen wordt het gedeeld met de wereld zonder de identiteit prijs te geven. En met die redenering is iets mis …

Het eerste geval, de activist die een belangrijke rol speelt in het omver werpen van een regime snap ik het wel.

Maar het tweede geval snap ik minder. Stel je voor, je hebt een video van een kluitje voetballende kinderen. Je wilt de video delen  en laten zien dat jouw kind een prachtig doelpunt maakt. Maar je zorgt wel even dat alle gezichten niet herkenbaar zijn. Waarom deel je dan de video als je bang bent voor de privacy? Ik stel me een volgende mail voor:

Beste opa en oma,

Hierbij een link naar Youtube waar een een mooie video van jullie kleinkind staat die een doelpunt maakt. Ik heb de gezichten onherkenbaar gemaakt maar het is dat wazige stukje op 3:30 min.

Groet

Een trotse vader

Waarom deel je de video niet met mensen die je kent of verberg je de video zodat je hem alleen kunt vinden als je de link hebt? Is dat niet veel handiger dan het blurren?

De technologie is natuurlijk ook bruikbaar voor minder dan nobele doeleinden. Nu is het om de identiteit van activisten te beschermen, maar het zou heel goed ook kunnen worden gebruikt door terroristen. Is dat erg? Nee! Veel technologie kan zowel voor ‘goed’ als ‘kwaad’ worden gebruikt.

In ieder geval is de vraag of het algoritme omkeerbaar is relevant (kan je het originele beeld herstellen, zoals bij de pedofiel in 2007 die is opgepakt).

Hoe werkt het?

Als je een video wilt voorzien van ‘ geblurde’ gezichten dan ga je in Youtube naar Videobeheer. Selecteer de videoen kies Bewerken – en dan Verbeteren.

Als laatste kies je de optie Aanvullende opties en Toepassen.

Selecteer Toepassen en in het voorbeeld zie je hoe de video eruit ziet.

De interface is erg verwarrend en lijkt niet correct te werken, De spin video die ik als test wilde blurren, overschreef het origineel, ondanks dat ik ‘ Opslaan als’ koos. Enige oplossing was de video opnieuw uploaden en natuurlijk artikel aanpassen waar naar de video werd verwezen (er is een nieuwe URL gemaakt).

Hoe goed werkt het blurren?

De technologie die Youtube gebruikt wordt omschreven als een eerste stap naar visuele anonimiteit op Youtube. Zoals je op de test video hieronder ziet, worden niet alle gezichten altijd van een blur voorzien. De man op de achtergrond wordt niet geblurred en opeens wordt het gezicht niet geblurred maar de vingers wel en daarna ook het gezicht.

De opmerking van Youtube over de kwaliteit van het blurren is veelzeggend:

This is emerging technology, which means it sometimes has difficulty detecting faces depending on the angle, lighting, obstructions and video quality. It’s possible that certain faces or frames will not be blurred. If you are not satisfied with the accuracy of the blurring as you see it in the preview, you may wish to keep your video private.

De techniek staat in de kinderschoenen, en helaas de interface ook nog. Maar toch een aardig staaltje wat mogelijk is en kan automatische kenteken blurring ook niet ver zijn,en eventueel logo’s van bedrijven of merken. Maar of dat nu zo’n goede ontwikkeling is?

One thought on “Als je niet herkend wil worden moet je bij Youtube zijn

  1. [...] Vandaar dat Youtube nu met de mogelijkheid om automatisch in een video gezichten te 'blurren' en op deze manier een visuele anonimiteit te creëren. Het is goed dat Youtube praat over visuele anonimiteit, tenslotte zal een …  [...]