Vertel me alsjeblieft (niet) hoe ik moet innoveren!

Innovatie is een creatief proces. Creatieve processen moeten niets hebben van regels, sterker leg een creatief persoon regels op en hij of zij wordt verschrikkelijk ongelukkig.

Dit is een beeld dat bij sommige mensen nog leeft over innovatie, vaak gecombineerd met een beeld van een briljante, wereldvreemde en sociaal onhandige persoon. Dat is de ene kant van de medaille.

Innovatie wordt gezien als de motor voor onze economie (niet alleen die van ons trouwens ook van heel Europa en de VS). Door het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten kunnen wij onze concurrentie positie verbeteren.

Dit is het mantra van in ieder geval veel politici en beleidsmakers maar ook van ondernemers die snappen wat innovatie inhoudt en de andere kant van de medaille.

Als je wilt gaan innoveren (waarom doe je dat nog niet?) kan je alles zelf gaan uitzoeken en alle fouten zelf maken maar je zou ook van de best practices van anderen kunnen leren.

Maar waar vind je die? Je kunt een collega ondernemer vragen of je licht opsteken bij Syntens of je zou kunnen kijken of er een norm is op het gebied van innovatie.

 

Ik geef u nu even de kans om uw stoel weer naar het beeldscherm te schuiven. Bent u er weer?

 

Uw reactie is namelijk heel normaal, het is de reactie die je krijgt als je het N-woord (Norm, ISO, EN of NEN) in de mond neemt. Normen kosten geld, je moet allerlei dingen doen en het levert niets op.

Maar daar zijn toch nog wel wat opmerkingen over te maken. Normen zijn slechts zelden wettelijk verplicht (alleen bij health & safety komt het voor), het kan zijn dat een leverancier het als voorwaarde stelt (zoals bij ISO 9001) maar dan is de keuze aan jou, doe je het wel of doe je het niet? Ook ISO 9001 timmert niet jouw bedrijfsvoering dicht!

Een norm op het gebied van innovatie management zou een verzameling best practices moeten zijn die je helpen innovatie in jouw onderneming te optimaliseren op basis van de ervaring van andere ondernemers (niet alleen maar die ene die jij toevallig kent) maar je de vrijheid geven om het naar eigen inzicht in te richten of aan te passen.

AUB geen verplichtingen

Osterwalders Business Model Canvas (een manier om je business model visueel in kaart te brengen zou bijvoorbeeld onderdeel kunnen zijn van een dergelijke norm maar ook andere tools. Zo geeft een norm handvatten aan een ondernemer zonder ‘kleine lettertjes’, geen certificering of verplichting AUB.

Canvas from http://www.businessmodelgeneration.com/canvas

Doet u maar een norm!

De normen zijn er trouwens al (zoals BSI7000-1), of zijn in ontwikkeling (zoals TC389). Onlangs kwam bij NEN (ons Nederlandse norminstituut) een verzoek binnen om een wereldwijde ISO norm voor innovatie management te ontwikkelen. Daar ligt voor Nederlandse bedrijven een kans om mee te werken de norm (vooropgesteld dat het voorstel wordt geaccepteerd, er moet voldoende draagvlak voor zijn). Op 12 maart aanstaande organiseert NEN een bijeenkomst voor geïnteresseerde organisaties. Wordt jouw kennis van innovatie onderdeel van een wereldwijde norm?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>