Het einde van Metro en de mening van Shakespeare

Nee ik heb het niet over het Duitse concern (waar ook de Makro bij hoort) en ook niet de Noord Zuid lijn in Amsterdam (de meeste metro’s hebben twee eindpunten). Nee ik heb het over de nieuwe interface van Microsoft, Metro.

Volgens ingewijden zal de naam Metro niet meer gebruikt worden. He? Dat is vreemd? Was het niet Ballmer die tijdens CES 2012 hamerde op Metro … Metro … Metro?

Consumer Electronics Show

Ja het was inderdaad Ballmer.

Hij gebruikte de naam Metro 27 keer in de keynote. Ik was erbij in Las Vegas tijdens de Keynote van Microsoft. Dit jaar was trouwens de laatste keer dat Microsoft op CES aanwezig was. Helaas, de keynote van Microsoft was altijd het in de rij staan waard en Ballmer altijd entertaining.

Wat is Metro nou eigenlijk?

De Metro interface is eerst geintroduceerd op de Windows Phone en is in het afgelopen jaar steeds belangrijker geworden. Zo belangrijk zelfs dat dit nu de gekozen interface is voor Windows 8 (PC en Tablet) , Xbox en Windows Phone.

Wat is de essentie van Metro?

Volgens Microsoft is het dit:

Content is the heart of Metro style apps, and putting content before chrome is fundamental to the design of Metro style apps.
Everything else is accessory—or chrome—that helps present and enable interaction with the content.

Op de site van Microsoft staat bij het Dev Center nog een pagina ” Make great Metro Style apps” (nog wel).  Daar vindt je wel informatie over wat de Metro interface is en de filosofie er achter. Tijdens CES gaf Microsoft dit overzicht.

Waarom stopt Microsoft met de naam Metro?

Microsoft stopt met de naam Metro voor de interface van o.a. Windows 8 en Windows Phone. Ze heeft gevraagd aan ontwikkelaars om de naam Metro te vermijden en in de plaats daarvan New User Interface (NUI)  te gebruiken als ze interface willen omschrijven.

Volgens The Verge zijn er discussies met een ‘ belangrijke Europese Partner’ geweest die hebben geleid tot het stoppen met de Metro naam. Voor de hand ligt dan dat je aan de groothandelsketen Metro denkt (waar ook de Makro bij hoort). Of zou het de Metro zijn, de gratis krant?

Microsoft wil daar niets over zeggen en houdt het bij het feit dat Metro altijd een project of code naam is geweest en daarom nooit bedoeld om de uiteindelijke naam te worden. Kinect heette tijdens de ontwikkeling ook project Natal.

Microsoft’s statement

“We have used Metro style as a code name during the product development cycle across many of our product lines,” the statement said. “As we get closer to launch and transition from industry dialog to a broad consumer dialog, we will use our commercial names.”

Speculaties en nog meer speculaties

Maar het is op zich wel vreemd om een aantal redenen. Microsoft heeft veel tijd besteed om de naam Metro bekend te maken. Kijk maar naar Steve Ballmer die tijdens CES wel heel duidelijk is over Metro.  Aan de andere kant, code namen zijn precies zoals de naam zegt, code namen.

Als The Verge gelijk heeft en het daadwerkelijk gesprekken gevoerd met een Europese partner, is dat dan Metro? Het zou kunnen maar hoeft natuurlijk niet. Zou iemand de groothandel verwisselen met de interface van een pc, mobiele telefoon of Xbox computer? Zou een rechtzaak enige kans van slagen hebben? Of zouden er andere belangen in het spel zijn?

Heeft Microsoft geen zin in een rechtzaak of is het het ook niet waard om al deze moeite voor te doen? We kunnen alleen maar gissen.

De mening van Shakespeare

Maar is het belangrijk? Om maar eens bij Shakespeare te blijven: A rose by any other name would smell as sweet. Het gaat er niet om hoe het heet maar wat het doet. En tenslotte blijft de essentie bestaan en komt er alleen een nieuwe naam.

Maar het is niet de eerste keer dat Metro van naam verandert.  De eerste naam van de ontwikkelaars was Airport. Een naam die het, heel begrijpelijk, niet gehaald heeft ivm de AirPort producten van Apple.

Metro wordt dus Nui.

Nu maar hopen dat ze op het eiland Nui (onderdeel van onafhankelijke eilandstaat Tuvalu) geen bezwaar gaan maken.

Tagged , , , ,