Heeft je PC ook onderhoud nodig? System Mechanic vindt van wel …

Weinig mensen zullen het nut van onderhoud aan bijvoorbeeld een auto betwisten. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de auto en verkleint de kans op dure reparaties. Het Amerikaanse bedrijf Iolo brengt het software pakket System Mechanic op de markt voor de PC. Met System Mechanic kan je de PC versnellen en problemen oplossen, aldus de fabrikant. Maar werkt het ook?

Een PC is geen auto

Natuurlijk is een PC geen auto en liggen de problemen op een ander vlak. Bij een auto gaat het vaaak om mechanische delen, de PC problemen liggen vaak meer op het gebied van software. Het gaat dan om ‘vervuiling van de pc’ door programma’s die zijn geinstalleerd en later verwijderd, problemen met de registry en zo voort. Is dat dan zo erg? Volgens Iolo wel. Ze pakken 9 oorzaken aan van een langzame PC:

System Mechanic heeft daar ook mooie termen voor, zo verwijdert het bijvoorbeeld CRUDD (Commonly Redundant or Unnecessary Decelerators and Destabilizers) .

System Mechanic aan het werk

Als je System Mechanic opstart dan kom je in het dashbord scherm. Hier vind je ook de belangrijkste meter die de overall score van je PC met betrekking tot het beveiligingsniveau en de ‘gezondheid’ aangeeft.  Op dit moment is een analyse nodig.

System Mechanic werkt met het stoplicht model. Rood is slecht, Geel is matig en Groen is goed. De analogie is goed gekozen, iedereen weet dat als het lampje van de olie brand het mis is. Daar zit trouwens ook wel een van de problemen van onderhoud, hoeveel mensen doen dat regelmatig en checken iedere twee weken even de olie in het geval van de auto. Ik denk dat het een klein gedeelte van de automobilisten is. De meeste laten het over aan de garage en pas ingrijpen als het mis gaat. Want ja, hoe vaak gaat het nou mis?

De analyse wordt opgestart en na niet al te lange tijd komt het oordeel. Er zijn 6 problemen gemeld mijn aandacht behoeven.

De problemen die er zijn vallen wel mee. Dat is niet gek want de PC is nog maar een maand oud.

Een van de zaken, de ’10,3 GB system Clutter’ zijn gewoon de tijdelijke bestanden en de bestanden in de prullebak, die ook gewoon vanuit Windows te verwijderen zijn, daar heb je geen apart programma voor nodig.

Ik besluit de problemen op te laten lossen zodat ik mijn PC weer super snel en probleemloos draait. Het enige wat ik niet doe is het updaten van allerlei drivers. Nu moet ik er weer een behoorlijke tijd tegen aan kunnen.

Een meter zonder cijfers is een meter zonder waarde

Maar ik merk eigenlijk weinig van het ‘onderhoud’ aan mijn PC. Voor mijn gevoel is de PC niet sneller geworden. Ook de meter die de Systeem Status aangeeft is wat dat betreft weinig informatief, er ontbreken cijfers die me iets vertellen hoe erg het is, en daarna hoeveel beter het wel niet geworden is. Als je  geld investeert in een programma dat mijn PC gezond houdt, dan wil je ook bij voorkeur zien dat het zo is. De PC moet sneller zijn anders ontstaat een gevoel van cognitieve dissonantie.

Als ik besluit om nogmaals een scan te doen blijkt dat na minder dan 24 uur opeens mijn Status ‘ Poor’  is, dus nog minder dan na de eerste scan. De gezondheid van mijn PC staat nu zwaar in het rood. Hoe is dat nu mogelijk?

Opeens heb ik meer dan 95.000 misaligned files, iets wat ik de eerste keer niet had. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik de eerste keer een quick scan deed, niet een full scan. Maar toch hoe kan het dat binnen 24 uur mijn PC zo achteruit gaat? Het proberen op te lossen van de problemen met de system drive levert een vastlopende scanner op.

En daar zit ook gelijk het probleem wat ik heb met System Mechanic. Eigenlijk zijn het drie problemen:

  • ik weet niet hoe ‘slecht’ mijn PC vooraf er aan toe is (fair of poor is slecht meetbaar) en naderhand weet ik ook niet hoeveel ‘beter’ het geworden is
  • hoe kan het zijn dat binnen 24 uur mijn PC er slechter aan toe is dan ervoor?
  • er worden problemen gedetecteerd zonder dat er een kader is waaraan wordt gerefereerd. Hoe erg is het dat ik 368MB ‘ system clutter’ heb? Wat is normaal?

Opeens is mijn PC’s Health Status Critical

PC Magazine is lovend, gebruikers veel minder

Wat het stomme is, het gerespecteerde PC Magazine geeft System Mechanic een rating van Excellent en Editors Choice. Behoorlijk wat superlatieven in het review van PC Magazine.

Maar gebruikers van System Mechanic op dezelfde PC Magazine site geven het een ‘ Fair’, met name vanwege instabiliteit / vastlopen van programma’s  en  het verpesten van de registry. Wie heeft er gelijk?

UPDATE: Ook bij mij ontstaan problemen na het compacten van de registry. Een Blue Screen of Death is het gevolg.

Ik wil het wel geloven maar het lukt niet (zeker nu niet meer)

Ik wil best geloven dat System Mechanic goed is voor je systeem, maar uit het gebruik ervan komt het wat mij betreft niet naar voren toe. Hoeveel wordt mijn PC nou echt sneller van System Mechanic, er zit geen mechanisme in dat bijvoorbeeld de tijdswinst bij opstarten meet.

Daarnaast lijkt het wel of problemen worden ‘aangedikt’. Het voelt als een reality show waarbij kleine probleempjes worden opgeblazen vanwege het dramatische effect.

Mijn system health is ‘ Critical’. Kritiek wil voor mij zeggen dat het echt spannend wordt en dat de kans op serieuze problemen groot is. Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat het met de kritieke status van mijn PC wel meevalt en dat als ik er niets aan doe er ook niets aan de hand is.

Alhoewel er best goede dingen in System Mechanic zitten zijn er nog te veel losse eindjes en issues in deze versie om het voor mij een goed bruikbaar programma te maken.

Veel erger is dat na het compacten en opschonen van de registry het systeem constant vast loopt met het bekende blauwe scherm. Met System Restore is het wel weer goed gekomen maar hier zit volgens mij niemand op te wachten.

Dat geeft de doorslag: Tot ziens, System Mechanic! Je maakt niet waar wat je belooft.

Tagged