Weg met die digitale fotolijstjes

Volgens mij zijn ze nooit echt populair geworden. Die digitale fotolijstjes die iedere zoveel minuten een andere foto laten zien. Zeker niet als je de fotos eerst naar een veel lagere resolutie moest omzetten om ze te laten zien en ook nog op een SD kaartje moest zetten en die in de foto lijst moest steken.

Als je dat bekend voorkomt dan ben je wel blij denk ik met Familiar, de nieuwe manier om foto’s te delen met vrienden en familie.

Wat is Familiar?

Familiar is een nieuwe dienst die op heel eenvoudige manier je fotos laat delen met vrienden en familie. Het voordeel is dat je de foto’s deelt op apparaten die mensen toch al in huis hebben zoals bijvoorbeeld een computer, tablet of smartphone.

Je hoeft dus geen apart en in sommige gevallen prijzig digitale fotolijst te kopen.

Omdat het allemaal automatisch gaat, je upload de foto en deze wordt automatisch verstuurd is het daadwerkelijk verwisselen of vernieuwen van de foto’s een fluitje van een cent en, niet onbelangrijk, het gebeurt ook echt.

Dus geen digitale foto’s meer van de kleinkinderen van 7 jaar geleden.

Familiar werkt met Mac, PC, iPhone, iPad, Android en Kindle Fire en is gratis.

Hoe werkt het

In principe is het heel eenvoudig. Je downloadt bijvoorbeeld op je PC Familiar applicatie.

Tijdens de installatie voeg je de mensen die waarvan je wilt dat zij jouw foto’s automatisch kunnen zien. Zij ontvangen een uitnodiging via mail van Familiar.


Er is daar op dit moment nog wel een catch, je krijgt ook hun foto’s te zien.

Dan geef geef je aan welke foto’s je wilt delen.


Familiar werkt niet alleen met foto’s op jouw PC, tablet of smartphone maar ook met foto’s op:

  • Facebook
  • Picasa
  • Smugmug
  • Flickr
  • Instagram

De Familiar App is een soort screensaver die foto’s toont die vrienden en familie hebben geüpload.

Hierbij is Familiar trouwens niet de enige oplossingen, er zijn vele manieren om foto’s te delen, bijvoorbeeld op Facebook, Twitter, via email en zo voort.

Volgens Marcus Womack, CEO en mede oprichter, is het mooie van hun app dat je mensen kunt verrassen. Je hoeft niets te doen (alleen de app moet draaien)  en de foto’s verschijnen vanzelf op je scherm.

Succes voor Familiar

Familiar begint populair te worden, daarbij geholpen door het feit dat de app en de dienst gratis zijn. In Augustus toonde de dienst 20 miljoen foto’s aan de gebruikers. Om een beeld te krijgen van de groei, in Januari van dit jaar was het nog maar 1 mijoen foto’s.

Om de groei te kunnen bekostigen heeft Familiar €1,3 miljoen opgehaald van een consoirtium van venture capitalists zoals Greylock Partners, Redpoint Ventures, Index Ventures, Acequia Capital en Allen & Company.

Voor en tegens

Er zit een duidelijk voordeel aan Familiar ten opzichte van een digitaal fotolijstje en dat is het gemak waarmee je foto’s kunt delen. Door gebruik te maken van de app op smartphone of tablet kan je heel snel foto’s maken en delen, eigenlijk met dezelfde eenvoudig waarmee je een foto upload naar Twitter (Twitpic).

Doordat het delen nu heel dicht bij het maken ligt wordt het delen makkelijker, je hoeft tenslotte dan niet meer later de foto’s te selecteren en ze apart te delen.

De mogelijkheden om groepen te maken is nu niet aanwezig, iedereen krijgt volgens mij jouw foto’s. Dat is onhandig, je wilt eigenlijk groepen hebben met wie je foto’s deelt. Oma wil alle foto’s van de kleinkinderen zien, anderen zijn daar minder in geïnteresseerd.

Dit lijkt me echter een kwestie van tijd voordat Familiar deze functionaliteit zal introduceren.

Voor de rest is het een slim en goedkoop idee (de app en dienst is (nog) gratis).

De moeite waard om eens me te experimenteren.

Het originele artikel verscheen op de Nytimes onder de titel  A Boost for an App That Replaces Digital Picture Frames – NYTimes.com.